despre-miopie

Miopia : Ce este  miopia ? - Viciu de refractie in care razele luminoase venite de la mai mult de 5m focalizeaza intr-un punct situat in fata retinei. Lungimea axiala a globului ocular la pacienti miopi este mai mare decat normal.Cel mai frecvent se intalneste  miopie a scolarului, la copii cu varste intre 6-15 ani. Pentru ca traim intr-o era a tehnologiei ( privitul indelung la calculator, tableta, telefon ), varsta de debut a scazut foarte mult.

Parintii trebuie sa inteleaga ca aceasta miopie se coreleaza cu procesul de dezvoltare in care se afla copilul si ca, odata cu cresterea copilului in inaltime, va creste si ochiul, devenind tot mai miop. În prezent, se înregistrează nu numai o creştere a numărului tinerilor afectaţi de miopie, dar şi apariţia acestei boli la vârste din ce în ce mai mici.

La categoria de vârstă 16 şi 24 de ani, un tânăr din patru este miop. Pentru acest fenomen principală vină o au ecranele oricare ar fi ele: calculator, laptop, smartphone, tabletă etc. Factorii de mediu : efortul vizual de aproape ore la rand (munca pe PC fara pauze , privitul pe tableta , telefon , cititul la lumina neadecvata)  determina aparitia miopiei . În condiţiile în care adolescenţii stau în faţa ecranelor, în medie, zilnic, opt ore, creşte numărul celor afectaţi de miopie, afecţiune considerată  „boala secolului”.  Miopia congenitala apare de la nastere si e data de nasterea prematura a copiilor. Miopia se poate mosteni in familiile in care unul sau ambii parinti au la randul lor miopie.

Pacientii miopi au o vedere neclara la distanta (televizor , tabla ) determinand astfel scaderea performantelor scolare si profesionale. Pentru a vedea clar obiectele situate la distanta adultii si copiii au tendinta de a strange din ochi (astfel isi reduc dioptriile si obtin o vedere relativ mai buna ) si a se incrunta. Copii mai mici de 9 ani nu isi dau seama ca nu vad obiectele la distanta dar parintii sau profesori pot depista aceste probleme prin tendinta copilului de a sta aproape de televizor si aduce cartea sau caietul foarte aproape de ochi.

Complicatii : La copii miopiile  necorectate induc strabism divergent (ochii deviati spre exterior ).

se manifesta prin atrofii ale neruvlui optic , leziuni coroidiene si retiniene (coroidoza miopica , neovase coroidiene ,pata Fuchs degenerescente retiniene , stafilom scleral, dezlipire de retina )

  1. corectie optica cu lentile aeriene : Se prescriu lentile concave menite sa aduca imaginea din fata retinei pe retina obtinandu-se astfel o acuitate vizuala maxima. Purtarea ochelarilor este permanenta atat la copii cat si la adulti.
  2. corectie optica cu lentile de contact dure sau moi
  3. corectie chirurgicala cu laser – se recomanda pacientilor peste 18 ani a caror dioptrii raman constante cel putin 2 ani

 

tratarea-miopiei-2

PROGRAMARE TELEFONICA :

Va stam la dispozitie pentru consultatii si tratamente oftalmologice

TOP