cataracta-banner-002

DESPRE CATARACTA

PREV
NEXT

Cataracta – reprezinta prima cauza de orbire la pacientii peste 60-65 ani . Se manifesta prin scaderea transparentei cristalinului.

CATARACTA


Cataracta inseamna opacifierea lentilei ochiului, numita cristalin. In mod normal aceasta lentila este perfect transparenta si asigura focalizarea imaginii pe retina, adica vederea clara.

CATARACTA CONGENITALA


Cataracta congenitala este prezenta chiar de la nastere, uneori de sine statatoare, alteori in cadrul unor sindroame malformative complexe.

SIMPTOME:


Cel mai frecvent pacientii cu cataracta descriu o incetosare progresiva a vederii, cu scaderea sensibilitatii la contrast si denaturarea culorilor (acestea par mai terne, mai intunecate).

Se clasifică în mai multe categorii:

  • senilă — apare în urma tulburării nutriției cristalinului la unele persoane trecute de vârsta de 50 de ani, cel mai des din cauzavarstei si altor patologii cum ar fi diabetul zaharat. Se caracterizează prin schimbarea treptată a culorii pupilei în alb-cenușiu, scăderea progresivă a vederii și, uneori, prin dublarea sau deformarea imaginii.
  • traumatică — reprezintă o urmare a lezării capsulei cristaliniene
  • complicată — este consecința unor boli intraoculare  ( iridociclită, glaucom ș.a.).
  • congenitală — este consecința unui proces patologic intrauterin. Are diferite forme: zonală, capsulară anterioară, capsulară posterioară și nucleară.

Factori de aparitie ai cataractei :

  1. varsta , ereditatea, boli genetice (anomalii cromozomiale)

      2.  infectii intrauterine (cu virusul rubeolic, citomegalovirus, virus herpes simplex, virus varicelo-zosterian, toxoplasma)

  1. boli generale (diabet, miastenie, afectiuni dermatologice etc.)
  2. traumatisme (lovitura la ochi sau in zonele inconjuratoare)
  3. boli oculare (uveite, glaucom, miopie)
  4. dupa operatii oculare pentru alte afectiuni
  5. medicamente utilizate timp indelungat (cortizonul)
  6. iradierea
  7. expunerea la UV    

Simptome :

Scaderea vederii la distanta, pacientii acuza frecvent vedere in”ceata”. Se imbunatateste vederea de aproape si scade vederea la distanta (la inceput, unii pacienti, se bucura ca “le-a revenit vederea” , pot sa citeasca fara ochelari sau cu ochelari mai vechi, cu numere mai mici . Culorile par lipsite de intensitate sau șterse , ochelarii nu mai sunt un ajutor cu necesitatea schimbarii relativ frecvente a ochelarilor .

Tratament :

Cataracta se opereaza cand stadiul evolutiv interfereaza si impiedica activitatea zilnica normala a pacientului. Cataracta nu este o urgenta de tratament: ea nu trebuie insa amanata mult, deoarece in stare avansata este mai dificil de operat, riscurile sunt mai mari, iar vindecarea postoperatorie poate fi mai lenta.

 

Exista si cazuri care reprezinta urgente de tratament:

    • cataracta foarte matura (cataracta se poate  “dezintegra” in ochi, ducand la complicatii serioase: glaucomul secundar facolitic, sau afectarea ireversibila a endoteliului cornean)
    • cataracta traumatica (in functie de leziunile asociate)
    • cataracta congenitala (se opereaza chiar in primele luni de viata, mai ales daca este unilaterala).

Tratamentul este exclusiv chirurgical prin tehnica de “facoemulsificare” a cristalinului natural si implantarea cristalinului artificial.

Este foarte important de retinut ca exista 3 lucruri principale care se intampla atunci cand operatia de cataracta este amanata excesiv sau nu se face la timp:

  1. pacientul vede prost o perioada mai lunga de timp, chinuindu-se fara motiv;
  2. operatia va fi mai dificilă implicand riscuri mai mari;
  3. recuperarea este mai anevoioasa.
TOP